sobota 18. února 2012

Čtenářský deník I

Původně jsem myslela, že všechno, co jsem poslední dobou přečetla, splácám do jednoho článku, ale nakonec jsem ten nápad trochu přehodnotila. První, kratší článek bude o dvou knížkách, které sice nemají nic společného, ale nezapadají mi do druhého článku, který bude výhradně o českých autorech. Tož tak.


Jodi Picoult: Je to i můj život

Příběh rodiny, ve které nejstarší syn nikoho moc nezajímá, protože prostřední dcera trpí leukémií a nejmladší byla geneticky naprogramovaná k tomu, aby své starší sestře pomohla přežít. Anna se snaží vyřešit dilema: na jednu stranu chce o svém těle rozhodovat sama, na druhou stranu ale ví, že to může Kate zabít.
Už dlouho jsem nečetla tak silný příběh. Žádná postava nebyla napsaná jako záporná, roli záporáka hraje spíš osud, který rodinu postavil do takové situace, ve které žádná z nabízených možností není správná. Člověk má na vybranou jen mezi dvěma špatnými volbami a není s to posoudit, co z toho je menší zlo. Knížka navíc končí tak šokujícím způsobem, že mi totálně vyrazila dech a mamku prý rozbrečela (já jsem k tomu neměla daleko). Verdikt: skvělé čtení, pokud zrovna nemáte depresi.


John Ronald Reuel Tolkien: Húrinovy děti

Příběh Húrinových dětí Túrina a Niënor se v kratší podobě objevuje i v Silmarillionu (a v Nedokončených příbězích, které jsem ještě nečetla), ale Tolkien starší s jeho podobou nebyl až do své smrti spokojený, takže do stavu, v jakém se objevuje v této knížce, ho dotáhl až Johnův syn Christopher. Túrin je nucen po celý život bojovat s Morgothovým prokletím, takže vedle velkých činů, které se mu podaří vykonat (jako je zabití draka Glaurunga), se dostane také do spousty nešťastných situací - zabije svého nejlepšího přítele, způsobí pád jedné říše a ožení se se svou sestrou. Jako cokoliv z Tolkienova díla je to napínavá, strhující četba, která ale na rozdíl od Pána prstenů nebo Hobita nekončí zrovna optimisticky - na jakýchsi stránkách ji dokonce přirovnávali k antické tragédii. To ale nic nemění na tom, že se čte naprosto skvěle. Doporučuju všem milovníkům fantasy a velkých hrdinských příběhů.

Žádné komentáře:

Okomentovat